Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

314726086 492690986226112 449037338462177707 n Алексинац је у понедељак, по ко зна који пут, показао да је град људи великог срца којима хуманост није страна. Окупивши учитеље и наставнике из свих школа са територије Алексинац и општине Ражањ, у Великој сали Дома културе у Алексинцу, пред великим аудиторијумом, одржан је хуманитарни концерт који је носио симболичан назив " И ово смо ми" . Циљ концерта био је да се прикупе средства за лечење наставнице енглеског језика Јасмине Дилкић која болује од неидентификоване болести и којој је новац неопходан. Просвета је синоћ имала главну реч. Наставници и учитељи су певали, рецитовали, глумили, изводили дивне композиције не би ли показали другу страну своје личности...На крају су све одушевили мини концертом сачињеним од песама поп рок музике. Цела сала је певала са њима.

Нама је, као школи, било изузетно задовољство што смо били део свега тога. Хвала Миљи Миловановић, Марији Петровић, Александри Павловић, Весни Димитријевић, Љубиши Милошевићу, Сузани Симић, Радмили Станковић, Слађани Трајановић, Јовани Алексић, Санели Јовановић, Сањи Тошић, Александру Рашићу, али хвала и свим осталим колегама из других школа који су узели учешће и били као једно...Било је то вече за памћење.

vuk 1 Недељу за нама обележио је велики број активности у оквиру традиционалне Вукове недеље и то не само у матичној школи, већ и у издвојеним школским јединицама. Наставнице српског језика и учитељице у издвојеним школским јединицама су учиниле све да часови и активности буду све друго, само не обични. Тако је у Вукашиновцу снимљена Кефалица где су малишани одгонетали Вукове загонетке, правили су поставку која подсећа на Вукову собу и то у режији учитељица Слађе и Јоване. У Рутевцу су наставница Андријана и учитељица Биљана правиле пано са деловима из живота Вука Караџића, проверавали знање путем квиза и игрица, бавили се језиком и уведеним словима. Наставница Марија је, пак, у матичној школи организовала кроз двочас дивне активности које су подразумевале обнављање знања о животу и раду овог великана кроз Сократив квиз, израду ученичког српског рјечника, разговор о народним умотворинама и анализу Вуковог дела „Живот и обичаји народа српског“ кроз фотографије етно поставке у Делиграду. У Бобовишту је свечано отворена библиотека. Учитељице Александра и Јелена су се заиста потрудиле у сарадњи са наставницом историје, Иваном да приреде велико изненађење како родитељима тако и другарима у виду приредбе о Вуку и слатког послужења.

Све у свему, била је ово једна дивна недеља која је славила Вуков лик и дело.

photo 5917763763753303332 y И коначно је дошло време да се осврнемо иза себе и прокоментаришемо активности Дечије недеље у нашој школи. Никад није било више догађаја него што је било сада. Почели смо свечаним отварањем и пријемом првака у Дечији савез. Овај део су испоштовале све школске јединице. Наставници, учитељи, ученици млађих и старијих разреда су пригодном приредбом подсетили публику на дечија права и обавезе, а затим су песмом и игром и цртањем по асфалту симболично најавили активности које следе. Ту су биле различите радионице папирног моделарства, радионице израде слика од јесењег лишћа, музичке photo 5917763763753303427 y радионице, квизови знања, караоке, спортски дан, посета ловачком дому у Суботинцу, гледање представе „ Нака, супер бака“ са фантастичном Надом Блам у Центру за културу и уметност. Дружили смо се са песницима Властом Ценић и Тањом Ђурић и писали стихове на различите теме. Наши најмлађи су посетили и Герентолошки центар и подсетили их да нису сами. Као круна свих активности била је 12. по реду Изложба кућних љубимаца хуманитарног карактера који је имала за циљ прикупљање средстава за лечење наставнице енглеског језика, Јасмине Дилкић. Новац је прикупљен, малишани су били задовољни освојеним пехарима, медаљама и дипломама, а присутни родитељи, наставници, учитељи нису крили задовољство због чињенице да хуманост није нестала.

Била је ово, заиста, Дечија недеља за памћење!

IMG 20221114 224647 Претходну недељу ученици трећег разреда су, заједно са својом учитељицом Санелом Јовановић, посветили упознавању и стварању пријатељства са ученицима другог разреда из ОШ ,,Чегар" у Нишу. Малишани су једни другима кроз филм и презентацију представили свој крај и његове знаменитости. Својим другарима кроз фотографије наши малишани су показали Алексинац и околину, своју школу и активности које се реализују у њој. Представили су школу у најбољем могућем светлу IMG 20221114 224702 говорећи о настанку школе, рудницима по којима је Алексиначки Рудник познат. Показали су другарима из Ниша исечке из новина и делове из документарних емисија. Другари из Ниша су им, са својом учитељицом Јованом Величковић, пак представили Ниш и тврђаву и најпознатију улицу у Нишу. Показали су им све споменике и говорили о нишком буреку. Њима, као и њиховим учитељицама је било врло занимљиво пратити све то, јер је сам начин презентовања преко Зум платформе био креативан и поучан. Очигледно да се ово дружење неће задржати само на овоме. Договорене су и друге активности, али о томе ће бити више речи други пут.

Са сигурношћу можемо рећи да је ово почетак једне дивне сарадње. Захваљујемо се малишанима, као и њиховој учитељици Јовани Величковић на овако дивно конципираним часовима.

FB IMG 1663540348675 Од 1995. године, 16. септембар се у целом свету обележава као Међународни дан очувања озонског омотача. Повод за овај датум је Монтреалски протокол ( потписан 16. септембра 1994. године) којим су предвиђене активности које би омогућиле заштиту и очување озонског омотача. Ове године тема је била " Глобална сарадња штити живот на Земљи". Ученици у Рутевцу, Бобовишту, Ал. Руднику, Вукашиновцу, Делиграду и Брадарцу су узели учешће у обележавању овог дана кроз низ активности. Комбинација предавања са презентацијом, квизом знања, израдом паноа, гледањем кратких филмова допринела је да ученицима буде овај дан посебан у сваком смислу. Играло се, певало, учило, сликало и бојило...Ниједан сегмент заштите није био изостављен. Захваљујући наставници географије и учитељима из свих издвојених јединица „ Међународни дан очувања озонског омотача“ протекао је у ведром расположењу.

FB IMG 1663540367396

Да су активности успешно реализоване, говоре осмеси дечака и девојчица на фотографијама, али и разговор који се наставио и после реализованих активности. Сви су схватили значај озонског омотача!

FB IMG 1663540314284

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279