Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

zaboravljen način komunikacije "Сматрајте ме непоправљивим романтиком, али ја заиста волим да пишем писма...Волим да сваку реченицу прекријем искреном емоцијом, обучем је нежно у љубав и то онда кад преда мном оживи лице оне којој пишем...Волим да попут Пушкина седим за столом и уз светлост свеће поред мастила и пера, старе хартије пишем из срца, из душе о скривеним тајнама које ником нисам рекао..."

Не, ово нису речи неког познатог писца. Ово су речи једног ученика који је тако говорио на данашњој радионици посвећеној писању писама. Ова назови уметност је давно престала да се примењује. Леп рукопис, миришљави папир, восак, реченице иза којих се назире љубав замениле су кратке СМС поруке, емотикони, слике, штуре реченице хладне и далеке, скраћенице које не откривају дубину осећања онога ко пише. Зар није лепше ишчекивати писмо с великим узбуђењем, читати реченице са дубоким уздахом тумачећи правилно искошена слова испод којих се назире лик особе која пише? Зар није романтично замишљати шта та особа тренутно ради и у писаној форми јој открити мисли које вас окупирају? pismo

О томе, али и о многим другим занимљивостима везаним за писање писма, говорила је данас наставница српског језика Марија Петровић.

Наставница је дошла на идеју да на данашњи Светски дан писања писама приближи ученицима старијих разреда овај заборављени начин комуникације и то кроз приказ најпознатијих писама у светској и нашој књижевности, али и кроз писма еминентних уметника попут Пикаса, Винсента ван Гога, па чак и књижевних јунака и историјских личности... Користећи архивску грађу, видео записе, папир и оловку успела је да ученике заинтересује за писање писама анализирајући Татјанино писмо Оњегину, Јесењиново писмо мајци, писмо Андреаса Сама господину Беркију, Вањкино писмо деки, Пикасово писмо пријатељици, Гетеово Шарлоти...Инсистирала је на емоционалном доживљају садржаја не би ли ученицима предочила разлику између такве врсте комуникације и данашње преко друштвених мрежа. Час је био врло занимљив. Ученици су касније и сами писали писма и гласно читали...Уз то сазнали су и да је недавно продато писмо написано на Титанику неколико сати пре његовог удара у санту леда. Писмо је лицитирано и продато за 119.000 фунти!

Али поента није у томе, већ у самој лепоти писања....

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279

Copyright © 2024 ОШ "Јован Јовановић Змај" Rights Reserved.