Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

IMG 8bdbaa09ccefe7760ffe2fa584b97b3b V Дана 03.03.2022. године у ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ на Алексиначком Руднику обележен је Светски дан енергетске ефикасности у сарадњи са наставником географије Савом Стевановићем и ученицима VI разреда.

Енергетска ефикасност подразумева одређене мере и понашања, чији је циљ да се потрошња енергије сведе на минимум, а да се при томе не наруши основни ниво комфора. Начин производње електричне енергије утиче на климу и животну средину. Бити енергетски ефикасан данас је модел понашања у најразвијенијим државама света и постаје све више одраз културе. У Србији се годишње потроши два и по пута више струје од светског просека по јединици друштвеног производа. Развој било које привреде незамислив је без енергије. Међутим, већина држава не располаже довољним количинама IMG 6e733fc8c4d993f7639f5758da612191 V потребних енергената већ их увози. Годишње потребе за примарном енергијом у Србији износе око 16 милиона тона еквивалентне нафте. Највеће количине енергије наша држава добија прерадом лигнита у термоелектранама (око 70%), а затим помоћу енергије воде у хидроелектранама (око 30%).

Изворе енергије делимо на необновљиве и обновљиве. Необновљиви извори енергије су они који се формирају током дугог геолошког процеса, тако да постоје и данас у ограниченим количинама и када се једном искористе не могу бити поново расположиви за потрошњу. У њих спадају фосилна горива (нафта, природни гас и угаљ) и нуклеарна енергија (руда уранијума). Обновљиви извори су посебна ресурсна категорија која има могућност самообнављања, односно када се једном искористе могу да постану, након одређеног временског периода, поново расположиви за употребу. У ову групу спадају: вода, ветар, сунчева енергија, геотермална енергија, биомаса, шумски ресурси и земљиште.

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279

Copyright © 2024 ОШ "Јован Јовановић Змај" Rights Reserved.