Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
ДОБРОДОШЛИ НА САЈТ НАШЕ ШКОЛЕ!

slika17 Често се били у прилици да чујете како се читањем књига бежи од стварности, да књиге пружају уточиште и подржавају бег читалаца од стварности. Ипак, књиге су често ту да нас, управо, суоче са реалношћу и сопственим проблемима, па и нама самима, а врло често дају одговоре и помажу у решавању проблема.

Колико сте пута чули да је читање за ум исто што и вежба за тело, а с обзиром на ону стару изреку „у здравом телу, здрав дух“, морамо се трудити и подједнако развијати и телесну и духовну страну, не бисмо ли успели да достигнемо склад и равнотежу, унутрашњи мир и задовољство. Сигурни смо, много пута!

Из тог разлога, поводом Националног дана књиге ученици старијих разреда са предметним наставником српског језика Маријом Петровић организовали су низ активности почев од интерактивног предавања, игре асоцијација, до читања делова из омиљених књига и рецитовања самих наставника. Учешће у реализацији ових активности узеле су и наставница математике Радмила Станковић , наставница енглеског језика Весна Димитријевић и библиотекарка Марија Раденковић. Дакле, циљ свих реализованих активности био је да се младима укаже на улогу и значај књиге у човековом животу, да се укаже на могућност налажења уточишта од свега, на спознају лепоте књижевно-уметничког дела и постојање читалачке културе. Стога зашто је важно читати?

ü  Читањем повећавамо фонд речи, па и способност усменог и писменог изражавања властитих мисли и идеја.

ü  Књига је средство које нам не сервира готову слику - за време читања мозак ради, а то што ради, значи да увежбава своје способности.

ü  Током читања, неизречено садржи више информација од изреченог, писци често права значења и праве поруке обликују у поређења, метафоре и остала стилско- изражајна средства.

ü  Читање захтева пуну концентрацију уколико желимо да схватимо редослед радње, однос међу ликовима и откријемо поруке између редова.

ü  Омогућава нам путовање кроз време и један је од начина како можемо доживети различита места и уживети се у живот прошлих времена или народа.

ü  Читајући проширујемо своје знање и пунимо свој мозак информацијама.

ü  Поједини ликови из књиге могу нам постати узор у свакодневном животу.

ü  Читање подстиче развој духовитости код младог читатеља.

ü  Развија радозналост (читајући занимљиве књиге, не можемо је испустити из руку јер нас занима што ће се сљедеће догодити).

Национални дан књиге нас је подсетио на све то.

ПРОЈЕКТИ

zdravo rastimoeko

5

Skola bez nasilja

 

 leadersshowcase school

skola buducnosti

jedan u milion

dils

profesionalna orijentacija

 

druga sansa 640x279

Copyright © 2024 ОШ "Јован Јовановић Змај" Rights Reserved.